Psychosynthese en Astrologie

Astrologie vertelt in een horoscoop het verhaal van je persoonlijke blauwdruk in archetypische beelden. Het helpt de achtergrondstruktuur te ontsluieren als een grotere context waarbinnen je leven zich afspeelt. Het brengt de verschillende kanten in jezelf voor het voetlicht, deelpersoonlijkheden zoals ze in psychosynthese worden genoemd. Het werpt licht zowel op de voorgrond als op het achtergronddecor van je levenstoneel.
Alle karakters kunnen niet anders dan een relatie met elkaar hebben. Sommigen ondersteunen elkaar optimaal terwijl anderen ongewild elkaar soms behoorlijk in de weg kunnen zitten. Het Ik is de solaire kracht in je. Dit is je vermogen en intentie om de rol van de regisseur van je leven, dat je toebedeelt met een rijke varieteit aan uiterlijke en innerlijke ervaringen, bewust op je te nemen,
Het benutten van astrologie in een psychosynthese perspectief is dat het je helpt een meer dimensionaal beeld te krijgen van dat en hoe het pad dat je volgt je groeiproces is. Het kan je helpen zien dat al je verschillende kanten en behoeften in al hun ogenschijnlijk tegenstrijdigheden juist bedoeld zijn om het geheel in jezelf te realiseren. Het scheppen van een ontvankelijkheid om dit in te herkennen is van grote therapeutische waarde; het helpt je op een creatieve manier begripvol met verdiepend inzicht naar jezelf in de hoofdrol van je eigen film te kijken.
© Jaap Buijs, Praktijk voor Psychosythese-therapie, Amsterdam area